پیام پژوهشی
چرخه تعاملی دوطرفه، لازمهی حفظ منزلت در بیماران اسکیزوفرنی

در دنیای مدرن، حفظ منزلت بیماران مبتلا به اسکیزوفرنی نقش مهمی در بهبود فرآیند درمان و کیفیت زندگی آنها ایفا میکند. احترام و حمایت اجتماعی میتواند انگیزهبخش برای روند بهبود این بیماری باشد. شناخت اهمیت منزلت، گامی اساسی در ایجاد جامعهای همدل و پشتیبان است.
متأسفانه در بسیاری از موارد، منزلت بیماران مبتلا به اسکیزوفرنی به طور کامل رعایت نمیشود که میتواند آنها را به چالش کشیده و پیامدهای مرتبط با سلامت بیماران را تحت تأثیر قرار دهد. با این وجود، در این رابطه دانش کمی در زمینهی فرهنگی اجتماعی ایران وجود دارد؛ لذا طرح تحقیقاتی با هدف تبیین فرآیند حفظ منزلت انسانی در بیماران اسکیزوفرنی انجام گرفت. این مطالعه از سال 1401 به مدت دو سال در شهرهای خوی، ارومیه و تبریز انجام شد. تحلیل مصاحبه ها نشان داد فرآیند حفظ منزلت در بیماران اسکیزوفرنی، دارای یک چرخهی تعاملی و دوطرفه است. حفظ منزلت بیماران نیازمند تعامل عمیق بین بیمار و اطرافیان و دریافت توجه از طرف اطرافیان است.
نتایج مطالعهی حاضر نشان داد که حفظ منزلت بیماران مبتلا به اسکیزوفرنی بدلیل ذهنیت منفی جامعه نسبت به آنها، دارای یک چرخهی نزولی میباشد. پایمال شدن حقوق اساسی بیماران، طردشدگی اجتماعی و باورهای نادرست نسبت به بیماران مذکور به وفور در تعاملات دیده میشود. عدم پیروی از دستورالعملها در بخشهای روانپزشکی و موسسات مراقبت شبانهروزی به وفور دیده میشود و نظارتها بر اساس یک ملاک دقیق انجام نمیگیرد. تعاملات کم پرسنل درمانی با بیماران از دلایل اصلی مورد غفلت واقع شدن و نقض منزلت بیماران اسکیزوفرنی در این مطالعه عنوان شد. درک عمیق عوامل تهدید کنندهی حفظ منزلت بیماران اسکیزوفرنی، میتواند به سیاستگذاران عرصهی سلامت کمک کند تا با طراحی و اجرای برنامههایی، گامهای مثبتی جهت حفظ منزلت بیماران مبتلا به اسکیزوفرنی بردارند.
پژوهشگران:
رحیم بقایی، حسین ابراهیمی، حسین حبیب زاده، الهام امیری
لینک مقالههای منتج از طرح تحقیقاتی:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/39091258/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/39024623/