برای جستجو عبارت موردنظر خود را وارد کنید

اثر بالینی سویای تخمیر شده بر پیامدهای متابولیک، شاخص‌های تن‌سنجی و ترکیب بدن

 

در شرق آسیا و جنوب شرقی آسیا، سویا از دیرباز بخش مهمی از رژیم غذایی بوده است. در میان منابع غذایی گیاهی، سویا به دلیل محتوای پروتئین بالا برجسته است. علاوه بر پروتئین‌ها، سویا حاوی انواع مواد مغذی و اجزای عملکردی مانند ایزوفلاونوئیدها و ساپونین‌ها است. تولید و مصرف سویاهای تخمیر شده در بین جمعیت‌های آسیایی گسترده است. غذاهای تخمیر شده مزایای سلامتی متعددی را از جمله کاهش خطرات کاردیومتابولیک ارائه می‌دهند. در طی فرآیند تخمیر، اجزای عملکردی سویا افزایش یافته و قابلیت هضم و متابولیسم ایزوفلاوون‌ها نیز افزایش می‌یابد. شباهت ساختاری ایزوفلاونوئیدهای سویاهای تخمیر شده به استروژن درون‌زا، این امکان را فراهم می‌کند که اثرات استروژنی داشته باشند و منجر به بهبود هموستازی گلوکز و کاهش شدت دیابت نوع دو شود.

این مطالعه به‌طور سیستماتیک به بررسی و تجزیه و تحلیل کارآزمایی های بالینی در این زمینه پرداخت که اثرات محصولات تخمیر شده سویا بر شاخص‌های آنتروپومتریک، ترکیب بدن و پارامترهای متابولیک مورد بررسی قرارگرفتند. 

در مجموع 2205 مقاله یافت شد که 15 مقاله RCT واجد شرایط بودند. این متاآنالیز اثرات مفید قابل توجه سویای تخمیر شده را بر شاخص توده بدنی، دور کمر، چربی احشایی، ارتقا پروفایل لیپیدی پلاسما، قند خون ناشتا و کلسترول نشان داد. با این حال، پاسخ برخی پارامترها نیز به مکمل سویای تخمیر شده معنی‌دار نبود. 

در یک دید کلی، محصولات سویای تخمیر شده می تواند از نظر بعضی پیامدهای متابولیک، شاخص‌های تن‌سنجی و ترکیب بدن، فوایدی برای سلامتی افراد داشته باشند.

 

پژوهشگران: 

فاطمه حاجی زاده شرف آباد، محمدرضا پاشایی، فاطمه ملکی صدقی و نازنین مظفری

مقاله منتج از طرح تحقیقاتی: 

https://pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2025/fo/d4fo02668c/unauth

تنظیمات قالب