
تحلیل ارتباط بار اسیدی رژیم غذایی و خطر مرگ و میر به هر علت
از آنجایی که "مرگ" نقطه پایانی یک معیار کلی برای بار بیماری در نظر گرفته می شود، بررسی ارتباط بین بار اسیدی رژیم غذایی(DAL) و مرگ و میر ممکن است عوامل خطر و همچنین مکانیسم های بیولوژیکی دخیل در اختلالات پیش بالینی و پاتوژنز در بیماری های مزمن را نشان دهد. "رژیم غذایی غربی" و "رژیم غذایی محتاطانه" دو الگوی غذایی اصلی با نرخ DAL متفاوت هستند. رژیم غذایی غربی سرشار از غذاهای اسیدی مانند گوشت قرمز و فرآوری شده و تخم مرغ است. رژیم غذایی محتاطانه عمدتاً شامل میوه ها، سبزیجات و حبوبات است که به دلیل محتوای بالای گلوتامات، مالات و سیترات قلیایی هستند.
باتوجه به نتیجه این طرح تحقیقاتی، پیروی از رژیم غذایی اسیدی تجمع یون های هیدروژن را در بدن افزایش می دهد، به مرور باعث اسیدوز متابولیک مزمن درجه پایین شده و در نتیجه تغییرات متابولیکی ایجاد کنند.
اسیدوز متابولیک با مقاومت به انسولین، دیابت نوع ۲، فشار خون بالا، چاقی و دیس لیپیدمی همراه است و در نتیجه در برخی از مطالعات خطر مرگ و میر ناشی را افزایش می دهد. در بیماران مزمن کلیوی، پایین بودن بی کربنات سرم به عنوان نشانگر زیستی وضعیت اسیدوز متابولیک، با مرگ و میر همراه بود. سفتی شریان و التهاب نیز به عنوان مکانیسم های بالقوه اسیدوز متابولیک هستند که میزان مرگ و میر را افزایش می دهند.
نتایج این طرح تحقیقاتی از ارتباط مثبت بین DAL و خطر مرگ و میر به هر علتی پشتیبانی میکند، به طوری که به ازای هر 10 میلیاکیوالان افزایش در نمره PRAL باراسیدی بالقوه کلیوی، خطر مرگ و میر تا 3٪ افزایش مییابد.
پژوهشگران:
محمدرضا پاشایی، سارا شجاعی زرقانی، الهام شریفی ذهابی، نسترن نجفی
لینک مقاله منتج از طرح تحقیقاتی: